Segítség, lerobbantam! Mi a teendő, ha lerobbant az autó?

2018-12-11

Az autózás valakinek szenvedély, van, akinek sport, akad akinek munka, és sokaknak kényelmi szempont. Sokfajta képen megélhetjük az autózást, de ha lerobban az autónk, akkor úgy érezzük, hogy egyenesen egy rémálomba csöppentünk, és úrrá lesz rajtunk a káosz. 

Elromlott az autó, amivel úton volt valahová, ahonnan így nyilvánvalóan el fog késni, ráadásul a forgalmat is feltartja, és még fizetheti a javítási költségeket, és valahogy a lerobbant autót el is kell juttatni a szervizbe…tovább nem is soroljuk.

Még akkor sem lenne könnyű feladat kezelni a helyzetet, ha felkészülten érne, nemhogy váratlanul, hiszen ki számít arra, hogy lerobban az autója? Először is nyugodjon meg! Lépésről lépésre levezetjük, hogy mit és milyen sorrendben kell tenni, hogy minél előbb kiszabaduljon a szorult helyzetből.

Mi okozhatta a lerobbanást?

Mindig a lehető legegyszerűbb megoldással érdemes kezdeni. Jelen esetben meg kell vizsgálni, hogy mi lehet a hiba oka. Persze tudjuk, hogy senki sem autószerelő, de mégis érdemes futni egy gyors kört, mert lehet valami apróság a hiba forrása.

Gyorsan orvosolható, ha kifogyott az üzemanyag, vagy az akkumulátor adta meg magát, de itt nem is az a lényeg, hogy egy teljes autódiagnosztikát csináljunk, hanem hogy bemérjük a hiba nagyságát.

Ha felnyitjuk a motorháztetőt, és azt látjuk, hogy füstöl minden, akkor minden bizonnyal nehéz lenne a helyszínen orvosolni a hibát, így valószínűleg el kell szállíttatni az autót egy szervizbe.

Ha apróbb, helyben javítható hibának tűnik a probléma, akkor érdemesebb egy autószervizt keresni, aki vállal helyszíni szerelést. Szóval, a hiba nagyságától függ, hogy mi lesz a következő lépés

Mit tehet a helyszínen?

Amint megvan, hogy mi a hiba forrása, biztonságos helyre kell „tolni” a lerobbant autót, hogy ne akadályozza a forgalmat, és veszélyforrást se jelentsen másokra.

Ha városban robbant le az autónk, akkor talán könnyebb dolgunk van, mivel a többi autóstól segítségre is számíthatunk, valamint közelebb van a segítség, így hamarabb túl lehet ezen a rémálmon. Városban inkább az amúgy is lassú forgalom további fenntartását kell mihamarabb megszüntetni, azaz eltávolítani az autót az útból.

Amennyiben autópályán vagy autóúton robbant le az autó, akkor valószínűleg nem fogja feltartani a forgalmat, hiszen erre van kitalálva a leállósáv. Ilyen szituációkban a biztonság a fő szempont, azaz az elakadásjelző fények használata, az elakadásjelző háromszög kitétele legalább 150 méteres távolságra az autótól. Ha van láthatósági mellény, azt szintén érdemes ilyen kor felvenni.

A legfontosabb tehát, hogy biztosítsa a helyszínen hogy biztonságban, és lehetőleg a forgalmat nem zavaró helyen várhassa a segítséget, mert hogy a következő lépés a segítségkérés.

 

Kit hívjon a bajban?

Ha felmérte a helyzetet, és megtett mindent, hogy biztonságos helyen várhassa autója a segítséget, akkor nincs más hátra, mint elkezdeni keresgetni, ki tudna a segítségére lenni. Logikus, hogy első lépésként felcsapja a telefonkönyvet, és görgeti ismerősei, rokonai telefonszámait. Ki van közel, ki ér rá, ki ért az autókhoz? Több szempont alapján is mérlegelhet, és ha szerencsés, és kedveli valamennyire a baráti köre, akkor valaki a segítségére siet, és elvontatja, vagy esetleg a helyszínen orvosolja a hibát.

Ha viszont nem ennyire szerencsés, és egyik ismerős sem tud segíteni, akkor nincs más választás, mint valamilyen fizetős szolgáltatást igénybe venni. Ez lehet egy autómentő, vagy valamilyen autószerviz, aki vállal kisebb helyszíni javításokat.

Ezért is volt fontos az első pontban említett rövid hibafelmérés, ugyanis ha kisebb hibát sejt a háttérben, akkor érdemes egy autószerviz szolgáltatást keresni, aki esetleg telefonon is tud segíteni, bemérni a hiba pontos okát, és gyors megoldása is van rá a helyszínen. Ha viszont nagyobb a hiba, és nem javítható a helyszínen, akkor mindenképp autómentőt kell hívni, aki elszállítja autóját a megfelelő szervizbe.

Mi alapján válasszon autómentőt vagy szervizt?

Ha rákeres, hogy autómentő, vagy helyszíni autójavítás, akkor rengeteg találat kínál majd gyors, olcsó megoldást. Az első lépés, hogy szűkíteni kell a lehetőségeket. Ilyenkor érdemes rögtön úgy keresni, hogy a helyszínt is megadjuk ahol lerobbant az autó. Ez lehet megye, vagy még pontosabb a város. Például autószerviz baranya megye vagy autómentés budapest. Így elkerülhetőek a felesleges hívások és az irreálisan magas árajánlatok.

Amennyiben Budapesten vagy Pest megyében robbant le az autó, akkor gyors és profi segítséget nyújthat az Autómentő Budapest csapata. Tapasztalt kollégáink kiemelt figyelemmel és óvatossággal bánnak az autójával, a maximális biztonság érdekében.

Bízunk benne, hogy nem lesz szüksége autómentőre, de ha mégis megtörténik a baj, és egy gyors, állandóan elérhető, profi autómentő csapatra van szüksége, akkor hívjon minket bizalommal.

További Blog bejegyzések